Müsilaj ve Potansiyel Kullanım Alanları
Müsilaj ve Potansiyel Kullanım Alanları
Marmara Denizi 2021 yılında çok yoğun bir müsilaj olayı ile karşı karşıya kalmıştır. Müsilaj oluşumunun bazı fitoplanktonik canlılar tarafından salgılanan hücre dışı polisakkaritler ile başladığı düşünülmektedir. Ayrıca kirlilik baskısı ile ılıman kışları takip eden, sıcak bahar ve yaz aylarının; durgun su koşulları ile düşük oksijen seviyelerinin müsilaj oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir. Marmara Denizinde müsilajın deniz yüzeyi, su kolonu ve sedimandaki yoğunluğu balıkçılık faaliyetlerini etkilemiş; halk arasında tedirginliğe yol açmıştır. Dolayısıyla devlet kurumlarının çabasıyla Marmara Denizinden binlerce metreküp müsilaj toplanmıştır. Bu çalışma kapsamında Mudanya kıyılarından toplanan müsilaj örneğinin yapısında karbonhidrat, protein ve lipidlerin olması bu atığın değerli bir ürüne dönüştürülebileceğini düşündürmüştür. Ayrıca elementel analiz sonuçları müsilajın yapısında değişen oranlarda C, H, N ve S elementlerinin olduğunu göstermiştir. İncelenen sınırlı sayıda müsilaj örneğinde potansiyel toksik algler veya insan hücre hatlarına karşı toksisite görülmemiştir. Tuzu uzaklaştırılan müsilaj tarımda toprak özelliklerini iyileştirme ve tarımsal verimi artırma potansiyeline sahiptir.