Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu
Kanser, çeşitli sebeplerle hücre genetik materyalinin değişerek anormalleşmesi ve bu anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak yayılması olarak tanımlanmaktadır.
Kanserin sigara, sentetik kimyasallar, su ve hava kirlilikleri, yanma ürünleri, güneş ışığı, iyonize radyasyon ve daha pek çok sebebi olmakla beraber; araştırmalar gıdalardan kaynaklanan kanserojen maddelerin, kanser oluşumunda esas etkenlerden biri olduğunu gösteriyor. Bu oluşumların gıdada bulunma seviyesi yanında, bunlara maruz kalan bireylerin beslenme şekli ve gıda tüketim alışkanlıkları da önemli rol oynamaktadır.
TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu, gıda ve beslenmenin kanser oluşumuna etkisinden yola çıkarak; toplumun gıda ve beslenme hakkında en doğru bilgiye ulaşmasını, bu anlamda bilinç oluşturmaya yönelik nitelikli insan gücü sağlanmasını, konu hakkında ulusal ve uluslararası üniversiteler ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde, etkin bilimsel araştırma projelerinin hazırlanmasının teşvik edilmesini, obezite, diyabet, damar sertliğinin de içinde bulunduğu metabolik hastalıklar ile ilgili çalıştaylar yapmayı, gıda ve dengeli beslenme üzerine sempozyum, konferans vb. düzenlemeyi, bu alanda bilimin kullanılmasını yaygınlaştırmayı ve beslenme eğitimleri vermeyi hedeflemektedir.
TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyeleri
Prof. Dr. Kazım Şahin / Yürütücü / TÜBA Asli Üyesi / Fırat Üniversitesi, Zootekni ve Hayvan Besleme
Prof. Dr. Reşat Apak / TÜBA Asli Üyesi / İstanbul Üniversitesi, Analitik Kimya
Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar / Ankara Üniversitesi, Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Ali Aydın / İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Gıda/Besin Hijyeni ve Teknolojisi
Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel / Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik
Prof. Dr. İrfan Erol / Tarım ve Orman Bakanlığı
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu / Fenerbahçe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik
Prof. Dr. Fatih Gültekin / TÜBA Asli Üyesi / Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü, Biyokimya
Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu / TÜBA Asosye Üyesi / İnönü Üniversitesi, Gıda Mühendisliği
Prof. Dr. Tarkan Karakan /Gazi Üniversitesi, Gastroenteroloji
Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur / TÜBA Asli Üyesi / Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Koordinatörü
Prof. Dr. Selman Türker / Necmettin Erbakan Üniversitesi, Gıda Mühendisliği
Prof. Dr. Hasan Yetim / Sabahattin Zaim Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü