Müsilaj -Deniz Salyası- Araştırmaları Üzerine Bir Analiz
Müsilaj -Deniz Salyası- Araştırmaları Üzerine Bir Analiz
Müsilaj (deniz salyası) hemen hemen tüm bitkilerin ve bazı mikroorganizmaların ürettiği kalın, yapışkan bir maddedir (Mecozzi vd., 2005). Biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bitkilerde su ve gıdanın depolanması, tohumların çimlenmesi ve zar kalınlaşması benzeri işlemlerde çeşitli roller üstlenir (Danovaro vd., 2009). Son dönemde Marmara Denizi’nde yaşanan durumla ülkemizin gündemine oturan deniz salyasının oluşumunda çok farklı sebepler gündeme gelse de üç temel etmenden bahsetmek mümkündür: Deniz sıcaklıklarının ortalama sıcaklıkların üzerine çıkması, denizlerdeki kirlilik oranının artması ve denizin durağan olması (Keleş vd., 2020). Bahsi geçen bu üç durumun gerçekleşmesi durumunda bazı plankton türlerinin hızla çoğalmaya başlamasıyla deniz salyasının artış gösterdiği bilinmektedir. Bu çalışmada deniz salyası üzerine yapılan bilimsel araştırmaların genel özellikleri üzerine odaklanılmıştır. Çalışmada deniz salyasına yönelik araştırmaların disiplinler arası yapısı veriye dayalı bir analizle gözler önüne serilmiştir. İş birliği örüntüsünün yüksek olduğu bu çalışmalarda Zoology, Plant Sciences, Oceanography, Marine & Freshwater Biology, Limnology, Fisheries, Environmental Sciences ve Ecology disiplinlerinin ortaklaşa çalışmalar yürüttüğü gözlemlenirken, İtalya, Fransa, Çin, Hırvatistan ve ABD yayın sayısı bakımından dikkat çeken ülkeler arasında yer almıştır. Coğrafi alan olarak kuzey Adriyatik denizi üzerine yapılan çalışmaların sıklığı dikkat çekerken, Univ Bologna, Univ Gottingen, Univ Melbourne, Univ Genoa ve İstanbul Üniversitesi kurumsal olarak yayın sayıları dikkat çeken üniversiteler arasında yer almıştır.